Over Sofie | Stichting Ik Ben Sofie

Over Sofie

Sofie is de digitale assistent van de stichting Ik Ben Sofie. Zij is de verbindende factor tussen senioren, (jong)volwassenen en zorginstellingen in Utrecht. Sofie zorgt ervoor dat alles goed verloopt: van het eerste chatgesprek tot en met de evaluatie van een kennismaking of activiteit, en alles ertussenin. Als het aan Sofie ligt is eenzaamheid onder senioren binnenkort verleden tijd.

Waarom hebben we Sofie in het leven geroepen?

Eenzame mensen vinden het lastig om hulp te vragen, en omstanders weten vaak niet goed hoe ze hulp moeten bieden. Niet omdat er geen welwillendheid is, maar juist omdat er heel wat aan een ontmoeting voorafgaat. Met Sofie willen we de drempel zo laag mogelijk maken. Sofie is veelzijdig: ze kan mensen matchen, communicatiemiddelen verbinden, gegevens opvragen en indien, en feedback verwerken. Ze houdt een oogje in het zeil en zorgt dat alles veilig verloopt. Zo kun jij tijd besteden aan leuke dingen.

Onze doelstellingen

Stichting Ik Ben Sofie is in 2019 opgericht en heeft zich als doel gesteld om eenzamen ouderen te ondersteunen in het invullen van hun informele zorgbehoeften.

Het doen bevorderen van maatschappelijke participatie in de informele ouderenzorg in Utrecht

Het doen bevorderen van welzijn en welbevinden van eenzame senioren, meer in het bijzonder van inwoners van Utrecht.

Het bevorderen en het oplossen van de vrijwilligers tekorten in de informele ouderenzorg in Utrecht.

Het helpen van vrijwilligers bij het doen ontdekken en doen ontwikkelen van een passende rol als vrijwilligers en het inzetten van die rol voor een betere samenleving.

Het doen bevorderen en continueren van wederzijds begrip, waardering, gezelligheid en van solidariteit tussen jong en oud in Utrecht.

Vrijwilligerswerk veranderen naar een vrijblijvende, persoonlijke en sociale ervaring waarbij alle verwachtingen behoeften duidelijk zijn en participanten waardering ontvangen.

Wij zijn Sofie

Stichting Ik Ben Sofie heeft drie bestuursleden: Vera Lelie (voorzitter), Ivo Patty (secretaris) en Ben Pisa (penningmeester). Verder werkt zij samen met diverse zorginstellingen. Tot slot heeft zij een samenwerking met de gemeente.

Vera Lelie

Voorzitter

Ivo Patty

Secretaris

Ben Pisa

Penningmeester

Veelgestelde Vragen

Algemeen

Stichting Ik Ben Sofie vraagt aan elke ingeschreven senior een maandelijks bedrag van 9,99 euro. Met deze bijdragen zorgen wij ervoor dat alle randzaken die aan de ontmoeting voorafgaan geregeld zijn en wij steken alle overschotten in de ontwikkeling van onze stichting. Stichting Ik Ben Sofie opereert zonder winstoogmerk en alle inkomsten uit het lidmaatschap worden terug geïnvesteerd in de continuïteit van Ik Ben Sofie.

Sofie is een digitale assistent die zorgt dat vraag en aanbod inzichtelijk wordt gemaakt door middel van een gesprek. Door met Sofie te praten kun je bij jou in de buurt leuke activiteiten vinden. Sofie verbindt jou met mensen met dezelfde interesses. Voor al je inspanningen krijg je Karma-punten, waar je later weer iets leuks mee kan doen. Voor jezelf, of voor een ander.

Karma betekent actie of handelen. Voor al je goede daden krijg je later weer wat terug. Dit zijn karmapunten. Met deze karmapunten spaar je voor iets leuks. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor iets leuks voor jezelf, maar ook met je Karmapunten een kaartje sturen naar een ander.

Ik Ben Sofie heeft grootse ambities. Maar zelfs de grootste ambities moeten klein beginnen. Daarom vinden wij het belangrijk om eerst kleinschalig Ik Ben Sofie op te zetten en te testen. Zo kunnen wij direct betrokken blijven bij de ontwikkeling en waarborgen dat het concept ook draagvlak krijgt onder de lokale gemeenschap. Zodra Sofie een succes is in de eerste regio, kunnen wij investeren in extra mankracht om Sofie ook naar jouw regio uit te breiden.

Ik Ben Sofie geeft een boost aan de sociale zorg. Sofie bestrijdt samen met jou eenzaamheid. Door een altijd up-to-date overzicht van vrijwilligers en activiteiten is het gemakkelijk voor vrijwillige vrienden, ouderen en organisaties om te vinden wat zij zoeken. Geen langdurige processen met veel papierwerk, maar een simpele app die aanmelden, ontmoeten en successen vieren binnen handbereik brengt.

Senioren

Sofie helpt je in contact te komen met mensen uit de buurt. Je vindt mensen door te chatten of te bellen met Sofie. Sofie zoekt op basis van je locatie, beschikbaarheid en voorkeuren, iemand bij jou in de buurt om samen leuke dingen te doen. Ben je zelf niet in staat om contact op te nemen met Sofie? Geen enkel probleem, je zorginstelling of mantelzorger kan namens jou communiceren.

Sofie zal te downloaden zijn als app op je smartphone of tablet. Zo heb je Sofie altijd bij je. Na afronding van de crowdfunding vind je hier de links naar de Apple App Store en Google Play Store.

Aanmelden is heel makkelijk! Met een paar korte vragen over jou en jouw wensen bouw je snel een profiel op en kun je meteen aan de gang. Maakt een mantelzorger een profiel voor jou aan? Dan zal Sofie altijd eerst om bevestiging vragen. Na deze verificatie wordt je profiel actief.

Nieuwe mensen ontmoeten is altijd spannend. Om dit voor iedereen zo leuk mogelijk te maken vraagt Sofie alle nieuwe leden het 'Contract van Ethiek' te ondertekenen. Hiermee geven mensen aan akkoord te gaan met een aantal morele standaarden die wij hanteren voor het bijelkaar brengen van nieuwe mensen

Stichting Ik Ben Sofie is een organisatie zonder winstoogmerk. Met een kleine bijdrage zijn we er zeker van dat iedereen die zich aanmeldt betrokken en actief is. Tevens kunnen we met jouw bijdrage Sofie verder ontwikkelen om zo héél Utrecht gezellig te maken.

Vrijwillige Vrienden

Omdat er best veel eenzame ouderen zijn die hulp nodig hebben, en omdat het stiekem best leuk is om te doen! Ik Ben Sofie is zo ingericht dat je altijd doet wat je leuk vindt en wat je anders ook al doet. Bovendien leer je dan je buurt kennen en kun je jezelf een schouderklopje geven

Jazeker! En sterker nog, je krijgt er iets leuks voor terug. Je kunt zelf bepalen wat je gaat doen, wanneer je dat gaat doen en hoe vaak. Voor elke activiteit spaar je Karmapunten waarmee je iets leuks kunt doen. Voor jezelf, of voor een ander. Zo zit je nergens aan vast.

Met je aanmelding bij Ik Ben Sofie houden we geen 1-op-1 aanmeldgesprek. Wel gebruiken wij meerdere verificatie-technieken om er zeker van te zijn dat jij bent wie je zegt dat je bent. Bovendien vragen we jou om het Contract van Ethiek te ondertekenen.

In principe kun je aan de slag zonder Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het kan zo zijn dat je voor bepaald vrijwilligerswerk een VOG nodig hebt. Wij zijn druk bezig om de aanmelding voor een VOG ook via Ik Ben Sofie te laten verlopen. Zo hoef je zelf niet eerst naar het gemeentehuis.

Beoordeeld worden voor iets wat jij vrijwillig hebt gedaan is best raar. Maar toch vragen we om feedback nadat je een ontmoeting hebt gehad via Ik Ben Sofie. Zo weet Sofie of iedereen het naar zijn zin heeft gehad en kan zij je de volgende keer betere suggesties geven

Organisaties

Sofie zet zich in voor kwetsbare ouderen, deze mensen zijn niet altijd bekwaam met digitale middelen. Met Ik Ben Sofie kunnen zorginstellingen direct aanspraak doen op een pool aan Vrijwillige Vrienden en daarmee de activiteiten uitbreiden. Met het handige Ik Ben Sofie Dashboard krijgt u eenvoudig inzicht in welke vrijwillige vriend bij wie langs is geweest en hoe dit is gegaan.

Ja. Stichting Ik Ben Sofie is een organisatie zonder winstoogmerk. Toch vragen wij een kleine bijdrage voor elke aangemelde oudere via uw organisatie. Deze kan betaald worden door u, maar mag ook worden doorberekend aan de oudere. Deze bijdrage helpt Ik Ben Sofie bij de verdere ontwikkeling en het vergezelligen van Utrecht. Mocht uw organisatie op grote schaal gebruik willen maken van ons Vrijwillige Vrienden Dashboard, neem dan contact met ons op.

Ik Ben Sofie heeft een speciaal Vrijwillige Vrienden Dashboard ontwikkeld. Dit intuïtieve dashboard stelt ons in staat om alle activiteiten en vrijwilligers op Ik Ben Sofie in te zien. Als organisatie krijgt u met uw aanmelding ook toegang tot dit Dashboard, waar u zowel Ik Ben Sofie vrijwilligers alsmede uw huidige vrijwilligersbestand in kunt bijhouden. Wilt u een keer kijken of Ik Ben Sofie ook voor uw organisatie geschikt is? Neem dan contact met ons op voor een demo.

Wij geloven dat vrijwilligerswerk vrijwillig moet zijn. Op je eigen tijd en met iets wat je écht leuk vindt. Met het gemak van Ik Ben Sofie zijn wij zeer toegankelijk voor vrijwilligers en brengen wij vraag en aanbod dichter bij elkaar. Zo bouwen wij een pool met betrokken vrijwilligers op, waarvan er altijd wel iemand klaar staat. Aan de hand van Karma-punten en reviews stimuleren wij mensen om vrijwilligerswerk een vast onderdeel van hun week te maken.

Ik Ben Sofie hanteert een aantal standaarden voor vrijwilligers. Zo identificeren wij onze vrijwilligers en kunnen zij zich optioneel aanmelden voor een VOG. In het Dashboard kunt u aangeven welke van deze verificaties u vereist. Wilt u extra verificaties? Neem dan contact met ons op.

Stichting Ik Ben Sofie

Stichting Ik Ben Sofie bestrijdt eenzaamheid onder ouderen op een persoonlijke en laagdrempelige manier. Door samen leuke dingen te doen, krijgt eenzaamheid geen kans. Start een gesprek met Sofie om vandaag nog te beginnen.

E98AD9FB-90B8-45E3-BF9E-43C93FD91280Created with sketchtool.981057CF-7FA3-424D-87F8-E63BFC783D22Created with sketchtool.F14ABA9D-0141-4CBA-9A3B-7677B1C3963ECreated with sketchtool.F14ABA9D-0141-4CBA-9A3B-7677B1C3963ECreated with sketchtool.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor updates over Sofie

Volg ons op sociale media
FacebookInstagramTwitter

Postadres:
Rauwenhofflaan 12
3571HG Utrecht

KVK: 70840652
IBAN: NL 24 INGB 0008 2279 04

Copyright 2021 - Stichting Ik Ben Sofie